Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Idén ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Városháza Parkban a Budapesti Pálinkafesztivál. A látogatók több mint háromszáz féle párlat közül találhatják meg a számukra legfinomabb főzetet, köztük az újdonságként debütáló pálinkakoktélokat.
A különleges ízekhez exkluzív program dukál, amelyet a korábbi évekhez
hasonlóan színes és színvonalas fellépők muzsikája garantál a május 6-9.
közötti rendezvényen
Idén tavasszal a Városháza Parkban az eddiginél még nagyobb területen
várja a látogatókat az Budapesti Pálinkafesztivál.
Idén több magyar pálinka is sikert aratott a Destillata 2010-es párlatversenyén. A hazai eredményhirdetést követően megtudtuk, pontosan mely italok kerültek fel a dobogóra Bécsben. A Zimek az áfonyapálinkával és az Irsai Olivér szőlőpálinkával nyerte el az év legjobbjai díjakat.
A Bécsben megrendezett Destillata 2010 nemzetközi párlatversenyen a 15 induló ország közül összesítésben a magyarok a harmadik helyet érték el, 77 éremmel. A legeredményesebbnek járó Nemzetgyőztes díjat idén a Zimek Manufaktúra kapta 11 éremmel, amelyből az Áfonya pálinka 2008 és az Irsai Olivér szőlőpálinka az év legjobbjai lettek, a főzde a harmadik aranyát pedig a szokatlan alapanyagból készült 2009-es Levendula párlatért kapta, valamint három ezüst- és öt bronzéremmel jutalmazták őket.
|
|
15 éve | Farkas Éva | 7 hozzászólás
Igazán ínyenceknek, és ezen felül pálinka kedvelőknek ajánlom az alábbi receptet:
Hozzávalók:
- 20 dkg trappista sajt
- 5 dkg vaj
- 3 cl cseresznyepálinka
Végy 20 dkg trappistasajthoz 5 dkg vajat és 3 cl cseresznyepálinkát. A sajtot reszeld le,és dolgozd össze a vajjal és a pálinkával. Ízesítsd sóval és törött borssal.
A kész sajtkrémet hűtőben pihentessük legalább egy órát.
15 éve | Farkas Éva | 4 hozzászólás
A magyar gasztrokultúrában egyre nagyobb szerep jut a minőségi magyar italoknak, köztük is felívelő pályát jár be a pálinka. Szerencsére már egyre többen rájöttek, egy hungarikumhoz minőség dukál és ezt a közönség is megérzi.
Egy év alatt 3,5 liter tiszta szeszt iszik meg egy átlagos magyar ember, közölték a statisztikusok. Ez nem kevés, de jó irányba változtak a fogyasztói szokások is változnak: egyre többen választják a pálinkát a minőségi italok közül, ami főleg a fiatalok körében népszerűbb.
Nőként talán furcsa lehet a pálinka szeretete, de egy okkal több, hogy még finom süteményt is készíthetünk a felhasználásával.
Örömmel fedeztem fel a minap a neten az alábbi receptet:
Pálinkás-meggyes kókusztekercs
Hozzávalók a tésztához: 50dkg kedvünkre való keksz ledarálva (lehet teljes kiőrlésű is), 4ek jó minőségű kakaó, 12 dkg porcukor, 1 üveg savanykás meggybefőtt leszűrt leve (kb. 3,5dl), fél deci pálinka (esetünkben szilva)
A kókuszkrémhez: 10dkg vaj, 8dkg porcukor, 1cs Bourbon vaníliás cukor, 10dkg kókuszreszelék
Továbbá: a leszűrt meggybefőtt kimagozva, 1dl pálinka, 1cs Burbon vaníliás cukor
A tetejére: kb.
Negyedik dolog a pálinka kóstolásánál, illetve ivásnál, hogy milyen formájú pohárból idd. Az igazi pálinkáspohár tulipánformájú, hogy az öblös részében kavaroghassanak az illatok, ennek feltétele persze a csupán félig töltött pálinka. Óvatosan, körkörös mozdulatokkal mozgasd a poharat, ne túl vadul, mert ekkor az alkohol illatát fogod érezni, nem pedig a gyümölcs aromáját. Ellenkező esetben az utóbbi variáció valósul meg. Lassan hintáztasd tehát a poharat!
A szlovákiai Nagytárkányban (ami északi szomszédunk egyetlen Tisza-parti települése!) hatodszor rendeznek már ilyet, ami azt jelenti, óriási kereslet van rá. Már tavaly is 57 induló volt!
A polgármester, Kopasz József az Új Szó című pozsonyi napilappal közölte: most először nem csak a pálinkafőzés kiskirályai, hanem a böllérek is összemérhetik tudásukat a VI. Nagytárkányi Kisüsti Pálinkaversenyen, függetlenül attól, honnan érkeznek. 4 kategóriában véleményezi a nemzetközi szakemberekből összeállt zsűri az italokat: szilva, alma, borpárlat és egyéb.
Első és legfontosabb szabály: a pálinkát tilos behűtve kínálni. Nagyon sok vendéglátóhelyen mégis ezzel találkozik az ember, holott ez nagy hiba, mert igazából szobahőmérsékleten, vagyis 18-20 fokosan adja ki a gyümölcsízt, aromáját. Hidegen „bezáródnak” az aromák, túl melegen pedig eltűnnek az illatok, erőtlennek hathat az ital.
Második fontos dolog a pálinka színe. A jó pálinka homogén, átlátszó, bár ez nem igaz az ágyas és érlelt pálinkákra, mivel ezek esetében a gyümölcságy módosíthat a színen, az érlelt pálinka pedig lehet halványsárga, de akár sötétsárga is.
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
A
szombathelyi Weöres Sándor Színház rendhagyó színdarabot tűzött műsorára. Koleszár Bazil Péter és Sultz Sándor még
1998-ban járta körbe (szerintük) a kisember valós élettereit (magyarul számos
kocsmát), és az ott gyűjtött beszélgetések, történetek alapján állítottak össze
egy igazi közép-európai darabot. A párbeszédeket, sztorikat nem formálták át, csak
dramaturgiai sorrendbe rakták, mi pedig megtekinthetjük Koleszár Bazil Péter
rendezésében, és Kálmánchelyi Zoltán, Péter Kata, Orosz Róbert,
Endrődy Krisztián, Bajomi Nagy György, Horváth Ákos valamint Senkovics Petra előadásában.
Ami pedig nekünk, pálinkafogyasztóknak a legfontosabb, hogy talán többet
tudhatunk meg arról, hogy: "Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer
egy öreg varázsló, aki olyan pálinkát főzött, hogy ha abból ivott valaki, az
utána mindenre tudta a választ.
15 éve | Farkas Éva | 2 hozzászólás
A
pálinka- és likőrreceptek szakmai titoknak számítanak.Néhány pálinkáról
szóló gyűjteményben ( pl:Balázs Géza: Pálinka, a hungarikum c.
könyvében) találhatunk néhány ízletes pálinkareceptet.
Íme a legkülönlegesebbek:
Kökény likőr
Hozzávalók:
- 1 kg érett kökény (ha megcsípte az első dér, akkor még ízesebb)
- 1 liter borpárlat
- 250 g cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 liter víz
Elkészítés: A kökényt egy zárható edénybe tesszük, és ráöntjük a párlatot.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás