Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Folytatódjék hát a pálinkás koktél receptek sora:
3 cl gin
1,5 cl cseresznyepálinka
1 evõkanálnyi rum
1 evõkanálnyi citromlé
1 evõkanálnyi narancslé
Shakerben összerázzuk, s koktélos pohárba szûrjük.
Áfonyapálinka koktél / Jelly Bean
3 cl ánizslikõr
3 cl áfonyapálinka
Shakerben összerázzuk, majd koktélos pohárba szûrjük.
5 cl körtepálinka
1 cl citromlé
szódavíz
1 szelet körte
citromhéj
Egy poharat félig töltünk jéggel, beleöntjük a citromlevet A és a pálinkát, megkeverjük, majd felöntjük szódával, és a tetejét citromhéjjal megpermetezzük.
Koktél alapanyagként hódít a pálinka. Kísérletező kedvű bartendereink új koktélokat készítettek pálinkát használva alapanyagként.
Érdekes kombinációk születtek, a legkedveltebb egy mézes körte - friss narancs, Oranginha (ejtsd: orandzsinya) névre keresztelt párosítás lett.
Próbáljuk ki azonban lelkesen az alábbi pálinka alapú koktélokat is:
3 cl almapálinka
3 cl Triple Sec
3 cl citromlé
Shakerben összerázzuk, s koktélos pohárba szûrjük.
|
|
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
A jövő hét végén, szeptember
26-án kezdődik a III. Pálinka Promenád az V. kerületben a Vigadó téren, és tart
egészen 28-ig. Kicsi, de jó hangulatú rendezvény lesz, 15 híres, és kevésbé
ismert, viszont kiváló főzde több mint 100 féle pálinkája közül válogathat az
érdeklődő.
A pálinkák mellett rengeteg program is várja az érdeklődőket, fellép többek között a Four Fathers, Kontor Tamás, Szabó Eszter, Bíró Gergely, Szekeres Adrienn és még sokan mások.
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
Ha az ember Izsákon jár, a borok
kóstolgatása mellett jó program lehet a Pálinkamúzeum megtekintése. A volt
Ecker Likőrgyár régi székhelyén, a Zlinszki utcában található az ország talán
egyetlen ilyen múzeuma.
Több mint 1000 kiállítási tárgy meséli el a pálinkafőzés ősi történetét. Az ezen a helyen 1922-ben alapított pálinkafőzde berendezéseit csaknem eredeti állapotukban tekinthetik meg az érdeklődők. A főzéshez használt eszközökön túl régi okmányokat, számlákat, korabeli logisztikai és értékesítési eszközöket, régi pálinkafőzőket és a gyümölcstermesztéshez kapcsolódó szerszámokat is szemügyre vehet a látogató, csakúgy, mint hajdani címkéket, üvegeket.
A főzésnek a leggyakrabban
használt, úgynevezett kisüsti módszerét írom le. Bár a név kis üstre utal, nem
csak a házi főzésűek, hanem a nagyobb lepárlók pálinkái is így készülnek
többségükben. A technológiában lehet persze különbség, de itt most inkább
magáról a folyamatról lesz szó.
A cím az első főzés, ami arra utal, hogy nem csupán egyszer főzzük le a pálinkát. Nem is, hanem kétszer. Először az illékony részeket választjuk el a szilárd részektől, vagyis kifőzzük a cefréből az alkoholt, a vizet, a savakat, az illó- és aromaanyagokat.
A főzéshez, a cefrén és a
főzőmester szakértelmén kívül, jó pálinkafőző eszközök szükségeltetnek. Két fő
folyamatot kell tudnunk kezelni, először a cefre főzését, amikor gőz állapotban
kiválnak belőle a pálinka alkotórészei, aztán ennek a gőznek a hűtését, hogy
folyadékként érkezzen meg tárolóedényünkbe.
Az első fontos eszköz a főzőüst. Fontos, hogy melegedése jól szabályozható, egyenletes legyen. Természetesen, ahogy eddig is, az előkészítés összes fázisában fontos volt a tisztaság, most is, a főzésre használt, a cefrével, párlattal érintkező összes eszközt alaposan meg kell tisztítani.
A főzés gyakorlati leírása előtt
lássuk, mi történik a cefre pálinkává válása során.
Ott a cefre, ez a cefreszagú, fura, darabos, alkoholos, nyomokban gyümölcsre emlékeztető kulimász. Nehéz elhinni, hogy ebből lesz a tiszta, átlátszó, illatos pálinka. Pedig ebből.
Nagyon leegyszerűsítve: a főzés során, a melegítés által kipárologtatjuk a cefréből a „lényeget”, amit aztán gőz állapotból visszahűtve, cseppfolyósítva gyűjtünk össze.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu