Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
A Vasi Hegyhát dimbes-dombos vidékén ősidők óta növény- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak az itt élő emberek.
A térségben az elmúlt évtizedekben több gyümölcsültetvény is létrejött. A gyümölcsösökkel egyidőben kialakult a pálinkafőzés hagyománya is. Ezt a hagyományt folytatva hozták létre a mai kor elvárásainak megfelelő ültetvényüket A pálinkafőzdében a pálinka a régi, hagyományos rézüstben, fatüzeléses rendszerben készül.
|
|
Az első főzéskor nem választjuk szét a különböző illékony párlatrészeket. Az első főzés alatt kivált folyadék, az úgynevezett alszesz, a későbbi pálinka alapja. Ennek a cefréhez képest már magasabb, de a kész pálinkához képest még alacsonyabb alkoholtartalma van, kb 10-30 %.
Fontos megemlíteni az úgynevezett „kozmaolaj” funkcióját a pálinkakészítésnél. A kozmaolaj az úgynevezett magasabbrendű alkoholok elegye. Bizonyos szintű jelenlétük elengedhetetlen a főzés során, mivel az illatanyagok kialakításában tevékenyen részt vesznek.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Pannonhalmára nemcsak az Apátság miatt érdemes kiruccanni. A pannonhalmi borvidéket senkinek sem kell bemutatni, az 1800-as évektől a jobbágyok – igaz a maguk örömére, de – főztek pálinkát, törkölyből, borból, szilvából és krumpliból. Az 1830as évekre már kereskedelmi céllal készültek ezek az italok, 1948-ban pedig a Pannonhalma Borvidék Gyümölcsértékesítő és Központi Szeszfőző Szövetkezet államosítása után tulajdonoscsere következett, ami a gyár újjáépítését követelte, végül 2007-ben a Győri Likőrgyár tulajdonába került a főzde, Pannonhalmi Pálinkárium néven.
A válságnak néha vannak pozitív hozadékai is. A pálinkafőzdék az idén jól járnak, ugyanis az idei gyümölcstermés az optimális időjárásnak köszönhetően kiemelkedően jó minőségű, a gyümölcsök többségének cukor – sav aránya optimális, cukorfoka, ízanyag tartalma kiemelkedő.
A termelők mégis eladási gondokkal küszködnek, legalábbis az extra minőséget illetően. A felvásárlók inkább a kevésbé jó, de olcsóbb kategóriát keresik, nemcsak a viszonteladók, de a feldolgozóüzemek is.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
A Márton és lányai az egyik legizgalmasabb színfolt a hazai pálinkafőzdék világában. Egyediség, stílus és karakter jellemzi.
A Márton és lányai pár év alatt nőtte ki magát eghatározó márkává, bár Márton János nem családi hagyományt folytatva küzdötte fel magát a pálinkafogyasztók kedvencei közé. Mert kezdetben csupán bor- és almapárlatokat készített, mióta azonban megvásárolták a száz éves györkönyi községi pálinkafőzdék, kínálatukban finomabbnál finomabb pálinkákat is találni.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Az Agárdi Pálinkafőzde pálinkáiról a kirobbanóan friss ízek, gazdag, friss aromák, hatalmas jókedv jut eszünkbe. Lehet is, hiszen évszázados tradíciókra építő szakértelemmel, legkorszerűbb technológiákkal, valamint minden részletre kiterjedő, gondoskodó figyelemmel készítik pálinkájukat, a valódi magyar pálinka hagyományait elevenítve fel.
Az Agárdi Miraculum érlelt alma azoknak a hölgyeknek lesz kedvence, akik nem szeretik a férfias, erős ízeket, mivel tölgyfahordóban érlelt pálinkáról van szó, némi vanília és kávéízzel csábítanak, hogy az ember lánya minél többet igyon belőle.
Idén harmadjára kerül megrendezésre a Budai Várban a Pálinka és Kolbászfesztivál 2009. október 8-11 között.
Pálinkafőzők, kolbászkészítők mutatkoznak be a Magyar Pálinkamarketing Nonprofit Kht. által biztosított területen.
A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a hungarikumok igazi értékére, a hagyományőrzés fontosságára, és nem utolsó sorban a külföldi vendégeknek is hivatott bemutatni a magyar pálinka-, és kolbászkülönlegességeket.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
A Panyolai Pálinkafőzde mai napig megőrizte a pálinkakészítés hagyományait, azaz a tökéletesen érett gyümölcsöt - hagyományosan - rézből készült kisüstben párolják le, a pálinka egy részét ezután speciális eper-, és almafából készült hordóban érlelik.
A Panyolai Elixírjei között nem nehéz kedvencet találni, ám ha még nem ismered egyik pálinkájukat sem a feketecseresznye pálinkával érdemes kezdeni az ismerkedést.
Édes, mint egy fűszeres desszert a vacsora után, lágy és marcipános ízeivel kényeztet.
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
A pálinka nemcsak a férfiak itala, mi nők is ihatunk, és iszunk is pálinkát, hiszen a gyümölcs selymessége, egy igazán jó pálinka feledtetheti az alkohol erősségét. Pálinkázzunk hát, óvatosan, mértékkel, ízlelgetve a gyümölcsös ízeket.
Kóstold meg ezt az öt pálinkát, garantáltan nem fogsz csalódni:
Ágyas birsalmapálinka - Bolyhos Pálinkafőzde
Érett, zamatos, magas gyümölcstartalmú gyümölcsök. Évtizeted tapasztalat és számos bevált családi recept szerint dolgozik a Bolyhos Pálinkafőzde.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu