Pálinka: Pálinka alapok – Mi történik főzéskor?

Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 637 fő
  • Képek - 88 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Pálinka Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 637 fő
  • Képek - 88 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Pálinka Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 637 fő
  • Képek - 88 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Pálinka Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 637 fő
  • Képek - 88 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Pálinka Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.huA főzés gyakorlati leírása előtt lássuk, mi történik a cefre pálinkává válása során.

 

Ott a cefre, ez a cefreszagú, fura, darabos, alkoholos, nyomokban gyümölcsre emlékeztető kulimász. Nehéz elhinni, hogy ebből lesz a tiszta, átlátszó, illatos pálinka. Pedig ebből.

 

Nagyon leegyszerűsítve: a főzés során, a melegítés által kipárologtatjuk a cefréből a „lényeget”, amit aztán gőz állapotból visszahűtve, cseppfolyósítva gyűjtünk össze. Tulajdonképpen a darabos, szilárd húsból kinyerjük a „lelkét”, az illékony összetevőket, ha nagyon költőiek szeretnénk lenni. Egyszerűen hangzik, de többről van szó, mint például amikor felforraljuk a teavizet, aztán ha fütyül, akkor lecsavarjuk a gázt, és kész van. A különböző alkotóelemek (alkohol, víz, savak, aromák, stb.) különböző forrásponton kezdenek el párologni, illetve egymással kölcsönhatásban vannak, sőt mennyiségük meghatározhatja más vegyületek mennyiségét is. Igazán jó pálinkához nem érdemes pl. a cefrét cukrozni, mivel egy bizonyos alkoholtartalom felett az aromaanyagok nem kerülnek át teljes mennyiségben a pálinkába. Bonyolult kémiai összefüggéseket kell érteni, és gyakorlatban hasznosítani a jó pálinkához, amikről majd a „Pálinka haladóknak” sorozatban lesz szó. Pálinkafőző apáink, nagyapáink valószínű nem voltak vegyészmérnökök, némelyük mégis kiváló pálinkát főzött – őket a sokéves tapasztalás, és jó ízlelőbimbóik vezették, hiszen minden bonyolultnak tűnő folyamat kiismerhető, és kezelhető a gyakorlatban. A pálinkafőző szakértelme kell, hogy vezesse a folyamatot, a főzés ritmusát, illetve, hogy mi az, amit megtart, mi az, amit felhasznál a párlatból pálinkájához.

Címkék: alkohol cefre főzés gyümölcs ital kémia pálinka párlat

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu