Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A főzésnek a leggyakrabban használt, úgynevezett kisüsti módszerét írom le. Bár a név kis üstre utal, nem csak a házi főzésűek, hanem a nagyobb lepárlók pálinkái is így készülnek többségükben. A technológiában lehet persze különbség, de itt most inkább magáról a folyamatról lesz szó.
A cím az első főzés, ami arra utal, hogy nem csupán egyszer főzzük le a pálinkát. Nem is, hanem kétszer. Először az illékony részeket választjuk el a szilárd részektől, vagyis kifőzzük a cefréből az alkoholt, a vizet, a savakat, az illó- és aromaanyagokat. (Mondhatni itt válik el a lélek a testtől. Angol nyelvterületen az égetett szeszesitalokat „spirit”-nek is hívják, ami jelent szellemet, illetve átvitt értelemben lelket is. Szép kifejezés, biztosan nem véletlenül kapták a párlatok.)
A cefrét betöltjük az üstbe, maximum a háromnegyedéig, hogy, ha bugyog, ne csapódjanak a darabos részek túl magasra, és így ne kerülhessenek a párlatba. Elkezdjük az üst felfűtését, élénken, hogy az elválasztódás folyamata sikeres legyen, de nem túl erősen, hogy ne égjen le a cefre, ami károsan hatna a pálinka ízére is.
Egy bizonyos idő után, ha már elértük azt a hőfokot, ahol elkezdenek párologni a pálinka első fontos alkotórészei, kicsit visszaveszünk a fűtés erősségéből. Innentől már hagyunk időt, hogy fokozatosan váljanak ki a cefréből a majdani pálinka alkotórészei.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pálinka alapok – Mi történik főzéskor?
Pálinka alapok – a második főzés 2. rész
Pálinka alapok – a második főzés 1. rész
Pálinka alapok: az első főzés 2. rész