Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A főzéshez, a cefrén és a főzőmester szakértelmén kívül, jó pálinkafőző eszközök szükségeltetnek. Két fő folyamatot kell tudnunk kezelni, először a cefre főzését, amikor gőz állapotban kiválnak belőle a pálinka alkotórészei, aztán ennek a gőznek a hűtését, hogy folyadékként érkezzen meg tárolóedényünkbe.
Az első fontos eszköz a főzőüst. Fontos, hogy melegedése jól szabályozható, egyenletes legyen. Természetesen, ahogy eddig is, az előkészítés összes fázisában fontos volt a tisztaság, most is, a főzésre használt, a cefrével, párlattal érintkező összes eszközt alaposan meg kell tisztítani. A pálinkafőző eszközök szinte mindig vörösrézből vannak, a réz jelenléte ugyanis segíti a számunkra optimális kémiai folyamatok végbemenetelét. Nagyobb főzdéknél ma már általában az üst saválló acélból készül, de az összes többi eszköz ott is vörösréz. Az üst optimális alakja hengeres, magasabb, mint szélesebb. A magasság azért fontos, hogy az első főzés során a párlatnak legyen helye elválasztódni a cefrétől, a bugyogó masszából ne kerüljön darabáru a párlatelvezető csőbe.
Az üst tetején van a sisak, ami tulajdonképpen az üst teteje. Vagy boltívesen, vagy kúposan keskenyedik felfelé. Itt koncentrálódnak a gőzök, és innen préselik magukat a páracsőbe.
A páracsőben válik (némi segítséggel) a lecsapódó gőz folyadékká. A páracsőnek elegendő hosszúságúnak kell lennie, hogy a párlat le tudjon hűlni benne. Sok esetben spirális, így kevés helyet foglal, de mégis elegendő hosszúságú.
A páracsövet hűteni kell. Régen a csövet hideg vízzel telt edényen vezették keresztül, ma már vannak modernebb megoldások, de az elv mind a mai napig ugyanaz.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pálinka alapok – a második főzés 2. rész
Pálinka alapok – a második főzés 1. rész
Pálinka alapok – Az első főzés 1. rész
Pálinka alapok – Mi történik főzéskor?