Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A válságnak néha vannak pozitív hozadékai is. A pálinkafőzdék az idén jól járnak, ugyanis az idei gyümölcstermés az optimális időjárásnak köszönhetően kiemelkedően jó minőségű, a gyümölcsök többségének cukor – sav aránya optimális, cukorfoka, ízanyag tartalma kiemelkedő.
A termelők mégis eladási gondokkal küszködnek, legalábbis az extra minőséget illetően. A felvásárlók inkább a kevésbé jó, de olcsóbb kategóriát keresik, nemcsak a viszonteladók, de a feldolgozóüzemek is. Ezért most a piacon túlkínálat van, a termelők rugalmasabbak az eladást illetően.
Így most a pálinkafőzdék előtérbe kerültek, mint kereskedelmi partnerek, ők ugyanis, bár magasabbak az elvárásaik, de többet is fizetnek a prémium gyümölcsökért, mint a kereskedők. (Léalma esetén pl. a „normál” 7-8 forint/kg helyett akár 15 ft/kg-ot is.) Ez még úgy is jobban megéri a termelőnek, hogy a főzdék magasabb minőséget vesznek csak át, és meghatározzák a gyümölcs szedési idejét, amit ellenőriznek is.
Számíthatunk tehát arra, hogy idén jó minőségű pálinkák készülnek majd, valószínű komolyabb mennyiségben, és remélhetőleg a megszokott (amúgy sem alacsony) árakon.
Ez persze nem jelenti azt, hogy válság kell a jó pálinkához, hiszen ha a helyzet továbbra is fennáll, akkor egyre több és több termelő hagyhat fel a gyümölcstermesztéssel, így pedig akár a visszájára is fordulhat az egész: pár év múlva hiány alakulhat ki gyümölcsből, ami mennyiségben és minőségben is rossz hatással lenne a pálinkakészítésre. Úgyhogy örüljünk a sok jó pálinkának, ami idén készül, de reménykedjünk, hogy a gyümölcstermesztőknek is jobb sorsot hoz a jövő.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Együttműködési megállapodás a Pálinka Nemzeti Tanács és a VPOP között
Budapesti Pálinkafesztivál 2010
Pálinkás sajtkrém
Szeretjük a pálinkát