Pálinka: Pálinka alapok – A cefrézés 2. rész

Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 639 fő
  • Képek - 88 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Pálinka Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 639 fő
  • Képek - 88 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Pálinka Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 639 fő
  • Képek - 88 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Pálinka Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 639 fő
  • Képek - 88 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 6 db

Üdvözlettel,

Pálinka Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

A legtöbb gyümölcsnél szükség lehet még egyéb adalékanyagokra, hogy az erjedés optimálisan menjen végbe.

 

 

Sok gyümölcsnek alacsony a savtartalma. Ezzel az a baj, hogy az élesztők optimális működéséhez szükséges egy kicsit savasabb táptalaj, amit a káros szervezetek pont nem szeretnek, vagyis alacsony savtartalom mellett szinte biztos, hogy nem lesz jó a pálinka. Ezért, pl. citromsavval vagy almasavval savazzuk a cefrénket.

 

Fontos lehet, pl. almánál, körténél, szilvánál, az úgynevezett „pektinbontás”. A pektin a növényekben a sejtek egymáshoz kötődését segíti elő. A magas pektintartalmú gyümölcsök éppen ezért nehezebben eresztenek levet. Ez megint csak az élesztők munkáját gátolja, ezért a cefrézés elején, bizonyos enzimeket adagolunk a gyümölcsmasszánkhoz, amik oldják a pektineket, és így több levet nyerhetünk ki, illetve segítjük az élesztők munkáját.

 

Szükség lehet egyéb eljárásokra is, ezeket általában akkor használjuk, ha nem megfelelő minőségű a cefrénk, illetve ha a cefre erjedése után nem tudjuk azonnal elkezdeni a pálinkafőzést. Ilyen lehet a cukrozás, mellyel az alkoholtartalmat növelhetjük, de az aromáiból bizonyosan veszíteni fog az ital, élesztőtápsó hozzáadás, hogy azokban a gyümölcsökben, amelyeknek kisebb pl. a foszfor, vagy nitrogéntartalmuk, ne haljanak el az élesztők, illetve végig egyenletes ütemben dolgozzanak. Vizet is szokás adagolni a cefréhez, hogy közvetlen tüzelésű üstben e égjen le főzéskor, illetve keményebb, vagy fertőzött gyümölcsöket előfőzhetnek, mely által az aromáiból ugyan veszít, de megkönnyíti a lékinyerést, és elpusztul a káros mikrobák nagy része.

 

Fontos a megfelelő hőmérséklet a cefrézés alatt. A cefréző helységnek 15-20 °C fokosnak kell lennie, ez alatt vagy e felett nem működnek jól az élesztők. A gyümölcs is kb. ilyen hőmérsékletű legyen, vagyis, ha előzőleg hűtöttük a gyümölcsöt, várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre melegszik.

Címkék: alkohol cefre főzés gyümölcs ital pálinka

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu