Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az első fázis az előerjedés. Körülbelül 1-2 nap, különös ismertetőjele, hogy semmi látványos nem történik. Az élesztők szaporodnak és dolgoznak, az erjedés megindul, de a termelődő szén-dioxidot egyelőre elnyeli a cefre.
Ezután következik a körülbelül 2-3 napig tartó fő, avagy zajos erjedés. Valóban zajos: az egyre nagyobb mennyiségű szén-dioxid felbugyog a cefréből, megkavarja, a fedőt is mozgathatja időnként, ahogy távozik a hordóból. A cefre érezhetően felmelegszik. A buborékok, ahogy felfelé haladnak, magukkal sodorják a cefre könnyebb részecskéit, és így egy vastag réteget alakítanak ki a cefre tetején, ez az úgynevezett törkölykalap, vagy bunda. Mivel lazább szerkezetű, mint a cefre, a belőle kipárolgó levegő megmarad a gyümölcsrészek között, így elindulhatnak káros folyamatok, például ecetesedés. Ezt elkerülendő naponta akár többször is vissza kell keverni a kalapot a cefrébe.
2-3 nap után azt vesszük észre, hogy nem alakul ki összefüggő törkölykalap a cefre felszínén, illetve tapasztaljuk, hogy nem is annyira meleg már. Ilyenkor lépünk a szintén kb. 2-3 napos utóerjedés szakaszába. Ekkor már az élesztők a cukor nagy részét átalakították alkohollá, működésük lelassul, fokozatosan elhalnak. Most már nem szabad keverni, mert csak levegőt juttatnánk a cefrébe, illetve most már erősebben zárjuk a tárolóedényt, hogy a végén termelődött, kisebb mennyiségű szén-dioxid a cefre felett mintegy védőrétegként tartsa távol a levegőt.
Ha az erjedés lelassul, esetleg leáll, mielőtt a cukor kierjedt volna alkohollá, tápsó hozzáadásával segíthetünk az élesztőknek új erőre kapni.
Amennyiben úgy látjuk, hogy a cefre leerjedt, vagy kierjedt, ki hogy mondja, következhet maga a lepárlás.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pálinka alapok – Az erjedés 1. rész
Pálinka alapok – Mi történik főzéskor?
Pálinka alapok – A cefrézés 2. rész
Pálinka alapok – A cefrézés 1. rész