Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pálinka Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pálinka Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A XX. század elejére igazi pálinkanagyhatalom
lettünk, nemzetközi híre lett a legnemesebb magyar pálinkáknak, termelésünk
pedig elérte a 2 millió hektolitert. Ekkor váltak híressé ma már eredetvédett
pálinkáink, a szatmári, a békési szilva, illetve a kecskeméti, a békési barack.
1938-ban állami monopóliummá vált a szeszfőzés. A világháború után a
szocialista évtizedek a pálinka hanyatlásának évtizedei voltak, a rossz minőségű
alapanyag, a szakemberhiány, a technikai felszereltség hiánya egyre rosszabb
minőségű pálinkákat eredményezett, illetve a kommersz szeszesitalkészítés felvirágzását
hozta magával. 1982-ben az állam maga szüntette meg monopóliumát, és, ha kisebb
mennyiségben is, de engedélyezte magánszemélyeknek a kereskedelmi célú
pálinkafőzést. A rendszerváltás után a mennyiségi korlátozás is megszűnt. A fogyasztói
igények gyökeres változása és a szabad piaci verseny magával hozta a
pálinkaipar robbanásszerű fejlődését is, rengeteg főzde mögött európai szintű technológia
és tudás áll, és kiváló alapanyagból főznek magas minőségű pálinkákat. A
pálinka szinte luxustermékké vált, egy palack nemesebb ital ára elérheti akár a
10-15000 forintot is. Ennek is megvan az oka: míg a legnemesebb palack whiskey
alapanyaga is maximum 1,5
kiló gabona, addig egy üveg pálinkához adott esetben 5-6 kilogramm egészséges,
hibátlan gyümölcs szükséges!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pálinka alapok – A pálinka története 1. rész
Pálinka alapok – a második főzés 2. rész
Pálinka alapok – a második főzés 1. rész
Pálinka alapok – Mi a pálinka? 1. rész